Start | Om oss | Nyheter | Aktiviteter | Tips | Information | Utbildningsmaterial om sinnen | Kontakta oss | Verksamhetsberättelser

 

  Ê  Info 2010-11-03.pdf

 

 Hej!

Nu var det verkligen länge sedan ni fick ett livstecken från mig. Har lite dåligt samvete för det, men jag lovar att försöka bättra mig. Ibland räcker vare sig energin, kreativiteten eller tiden riktigt till.

 

Arrangemang

Vi har inte riktigt fått till arrangemangen under den här höstterminen. Det började med att potatisträffen i augusti fick ställas in på grund av för få anmälningar – och sedan har vi haft lite svårigheter att få till en tid och plats för vinprovning och god mat i samarrangemang med Munskänkarna. Men skam den som ger sig. Vi återkommer snart om det när vi lyckats få alla bitar på plats.

 

Vi har i alla fall haft en lyckad träff hittills under hösten, nämligen när vi samlade ett 20-tal intresserade som fick lära sig, provsmaka och ta med hem - riktigt fin och purfärsk äppelmust! Det var Rune Algulin som ordnat träffen hos Christina Flint Celsing på Blåsbo Äppelmusteri!

 

Matmässan Salone del Gusto och nätverksmötet Terra Madre i italienska Turin är över för denna gång. I år stod världens ursprungsbefolkningar i centrum. Mässan och nätverksmötet visade på ett fantastiskt sätt att Slow Food är en gräsrotsrörelse i 150 länder som arbetar för att rädda och bevara utrotningshotade matkulturer, arter, odlingsmetoder och traditioner.

Vi för en ojämn kamp mot klockan i en värld där hamburgaren hos snabbmatskedjorna smakar likadant i Västerås som i Moskva och där du kan äta likadan pinnglass i Sverige som i Dubai. Men över hela världen finns de - bönder, fiskare, biodlare, hönsuppfödare, saffransodlare - som genom Slow Foods aktiva stöd envist arbetar för att bevara mångfalden.

Alla kan bidra till att bevara mångfalden så att vi kan fortsätta att njuta av olika smaker. Vi som bor i ett rikt land fattar ett aktivt beslut varje gång vi handlar och ska laga middag. Ska vi stötta en hållbar matproduktion som är rädd om jordens resurser eller bara äta billigast möjligt för att få middagen överstökad?

Svenska bruna bönor från Öland är ett fint alternativ till alla de bönor som har rest långt för att hamna på våra tallrikar. Den bruna bönan förknippas kanske mest med platsförpackade ”korvar” i kyldisken, men ingenting kunde vara mer felaktigt. En sallad på svenska bruna bönor som lagts i blöt och kokats, lök, vitlök och vitkål med en god dressing med citrus och kryddig rapsolja är fantastiskt gott. Bönorna kan användas i pastasallader, mustiga köttgrytor, chili och efterrätter. I Turin bjöd bönproducenterna även på lövtunna kryddade bönchips. Prata med din lokala matbutik och be dem ta hem de utrotningshotade bönorna!

 

Slow Food på Webben

Nu ligger äntligen Slow Food i Sverige på en egen webbsida. Adressen är www.slowfoodisverige.se. Flera av våra lokala avdelningar är också länkade direkt under den sidan. Bl.a Västerås, där vi bl.a lägger ut vår löpande information och våra arrangemang när vi väl har bestämt tid och plats och övriga förutsättningar för dessa.

 

Aktiviteter i vår närhet

* Bom apetite! Slow Food Stockholm och Brasilianska Handelskammaren inbjuder till ett kulturellt utbyte i matens tecken med intressanta föredrag och trevliga möten om mat över gränserna.

När: Onsdagen den 10 november kl 18.30-21.00

Läs mera och anmäl under http://www.slowfoodstockholm.se/?page=5 . Jag tror att det är möjligt att anmäla sig trots att anmälningstiden går ut idag!

* Bussresa arrangeras från Västerås till matmässan ”Det goda köket” i Älvsjö den 14 november. Läs mera om mässan på www.detgodakoket.se

Läs mera om anmälan, pris och tider i bifogad inbjudan från Kent Jarlekranz.

Hälsningar Hans Johnson