Start | Om oss | Nyheter | Aktiviteter | Tips | Information | Utbildningsmaterial om sinnen | Kontakta oss | Verksamhetsberättelser

 

   Ê  Info 2010-12-01.pdf

 

Hej!

Nu har Kung Bore verkligen kopplat greppet om oss. Det betyder mera tid för inomhusaktiviteter.

 

Varför inte vinprovning t.ex

Vi har länge pratat om möjligheten att anlita våra vänner i Munskänkarna för att lära oss lite mera om vin. Kanske också om konststycket att kombinera mat och vin eller rättare sagt om hur och varför olika smaker konkurrerar eller harmonierar med varandra.

 

Den 14 december kl 19.00

Bjuder vi in till vinprovning i Hahrska Palazet, Mimergatan 1 i Västerås (se karta nederst på sidan)

Det är Göran Bohman från Munskänkarna (tillika medlem i Slow Food Västerås)  som guidar oss genom provningen med följande inslag:

 

·        Info om viner från Toscana samt de viner vi provar (4-5 st)

·        Kort om provningsteknik

·        Provning var för sig

·        Genomgång av vinerna

·         Lite kort om Vin&Mat, basics om syra & sötma

 

Efter provningen äter vi några lätta smårätter med inspiration från såväl vårt eget smörgåsbord som från medelhavsländernas antipasti, tapas och meze!

 

Priset för hela kalaset, inkl vin till provning och mat är 350 kr pp.

Din bindande anmälan vill vi ha senast den 9 december som du skickar till hans.johnson@telia.com.

 

Saffran vinner över opium!

Våra kolleger i Stockholm Haga har hittat ett verkligt behjärtansvärt projekt som de stöttar genom att baka saffranssoldader och saffranssniglar som de sedan ska sälja till förmån för

ett kvinnligt kooperativ som odlar och skördar saffran i Herat i Afghanistan, en trakt där opiumodling är mycket vanligt. Många saffransodlare lever under dödshot från talibanerna när de väljer att odla saffran istället för opiumvallmo.

 

Idén fick Slow Food Hagas styrelse under höstens besök på matmässan Salone del Gusto i Turin. De träffade då en grupp italienska soldater som stöttade det kvinnliga kooperativet Ghoryan´s Women Saffron Association som odlade och skördade saffran istället för opium. Soldaterna transporterade saffranet från Afghanistan till Italien där det såldes. Italienarna såg sedan till att hela förtjänsten nådde kooperativet i Herat.

 

På liknande sätt har nu Slow Food Haga engagerat sig i de Afghanistanska kvinnornas saffransprojekt – stiligt tycker jag! Återkommer med mera info om det här projektet och kanske också om hur vi kan köpa saffran från kooperativet i Afghanistan.

 

Väl mött till vinprovningen!

Hans Johnson