Start | Om oss | Nyheter | Aktiviteter | Tips | Information | Utbildningsmaterial om sinnen | Kontakta oss | Verksamhetsberättelser

Info 2011-04-26.pdf 

 

Hoppas att påsken varit bra för er alla. Vi har väl inte upplevt maken till vackert väder vid en sån här långhelg på länge. Härligt, härligt!!

 

Vårt årsmöte

Måndagen den 11 april hade vi vårt årsmöte, på Västerås Slott minsann! Förutom den anrika och vackra miljön bjöds utöver de vanliga årsmötesbestyren en härlig ärtsoppa, bröd, ost och dryck.

 

Vid årsmötet omvaldes de ledamöter som var i tur att avgå samt att Ingrid Cedervall valdes till ny styrelsesuppleant. Styrelsen har efter årsmötet nedanstående sammansättning;

Hans Johnson, ordförande

Solveig Salzmann, sekreterare

Eva Stenqvist, medlemsfrågor

Tommy Berg, ekonomifrågor

Ann-Sofie Burholm

Elisabeth Andersson

Rune Algulin

Elias Bouvin

Lennart Östlund

Annika Bodecker, suppleant

Ingrid Cedervall, suppleant

 

Länsrådet Sofia Wallström berättade om länsstyrelsens mål och medverkan till att göra Västmanland mera känt som turistmål. Inte bara för olika evenemang och sevärdheter utan också kulinariskt genom att lyfta fram den Västmanländska matproduktionen och länets mattraditioner.

 

I det sistnämnda har nu Slow Food Västerås bidragit till att lansera ärtsoppan till en landskapsrätt i Västmanland. På historiska grunder eftersom Erik den XIV påstås ha förgiftats med arsinikblandad ärtsoppa. Hans baneman påstås vara halvbrodern Kung Johan den III. Det mest troliga är att Erik bjudits på den förgiftade ärtsoppan under en längre tid och säkerligen har den också serverats på Västerås Slott där Erik satt fängslad en längre tid. Därmed har vi belagt att det i vart fall åts ärtsoppa år 1577 här i trakten vilket ger oss gott belägg för att ta oss an ärtsoppan som landskapsrätt.

 

Mat- och smakresa i Enköpingstrakten!

Söndagen den 15 maj är du välkommen att följa med på vår mat- och smakresa i Enköpingstrakten. Här är programmet;

 

Kl 10,00

Samling på parkeringen utanför gamla IKEA på Hälla för avfärd med Axelsson buss.


1:a stoppet hos Vreta kaningård där vi får en liten smaktallrik med gårdens produkter följt av rundvandring och tillfälle att handla av sortimentet.

2:a stoppet blir hos Sörgårdens grönsaksodling där vi gör ett studiebesök och förhoppningsvis kan vi köpa årets första tomater och dessutom andra produkter som gurka, kryddväxter och blommor.


3:e stoppet blir hos Domta gårdsgris även där gör vi ett studiebesök i deras produktion, vidare får vi lunch serverad och möjligheter att köpa deras utsökta produkter (de levererar nästan hela sin produktion till Stockholms finkrogar).

4:e stoppet gör vi hos Vallgarns gårdsmejeri där får besöka deras jämtgetter och nyfödda killingar, provsmaka deras goda getostar och givetvis köpa med oss lite godsaker hem.


Vi beräknas vara åter i Västerås kl 16,30

Pris inklusive allt 300:- kr/person.

Anmälan som är bindande senast måndagen den 9 maj till rune.algulin@ncc.se

Bjud gärna med dina bästa vänner!

 

Allt för den här gången med tillönskan om en riktigt god fortsättning på våren önskar styrelsen i Slow Food Västerås

 

/Hans Johnson