Start | Om oss | Nyheter | Aktiviteter | Tips | Information | Utbildningsmaterial om sinnen | Kontakta oss | Verksamhetsberättelser
Information 2011-11-21

Info 2011-11-21.pdf

 

Hej i höstgrytornas och soppornas tid! Verkligen skönt att hösten hänger kvar och att vintern dröjer!

 

Samtal om bröd – alla sinnen fick sitt!

Förra veckans samtal om bröd var både välbesökt, sinligt och gott. Att höra Erik Olofsson prata om sin passion för vedeldade stenugnar och smakförnimmelser om bröd som bakas där, om glutentrådar och om hur surdegar ger lycka och välbehag vittnade om ett jättestort engagemang och en väldig kunskap. Eriks ambition att ständigt utveckla och lära sig mera om bröd följer av hans ständiga fråga varför man gör si eller så. Att man alltid har gjort så är inget svar som Erik låtit sig nöjas med under resans gång. Då experimenterar han fram egna lösningar istället och bygger sin vidareutveckling från det.

Prisbelönta Kopparlundens Bageri, med Doris Näckdahl vid rodret, är ett lysande exempel på vad Erik Olofssons lära kan ge. Erik är en av Doris inspiratörer till hur riktigt bröd skall bakas.

Vi serverades olika sorters bröd, en slags smakverkstad om ni vill, till den härliga trattkantarellsoppan som Rune Algulin hade gjort. Till soppan och brödet serverades mineralvatten samt ett glas torr sherry, Amontillado i all enkelhet, fungerade jättebra!

 

På begäran kommer här Runes recept på Trattkantarellsoppa:

 

Grovriv 3 morötter och fräs i lite smör, strö över 2 msk vetemjöl. Tillsätt 1 grönsaksbuljongtärning eller motsvarande kantarellfond tillsammans med 1 liter vatten, lite svartpeppar och låt alltsammans koka ihop.

Tillsätt 2 paket Kavli kantarellost(200 gram) eller 1 paket skogssvampost (400 gram).
Strax innan serveringen tillsätts 2 dl cremefraiche och 2-3 deciliter förvällda och ”uppfrästa”och hackade trattkantareller eller efter smak.
Låt alltsammans bli varmt och servera, gärna med ett gott bröd och stark ost.
Bon apetit!

 

Julgodis den 5 december!

Nu lacker det mot jul. Vill ni vara med och göra julgodis och prova glögg? Då har ni chansen den 5 december kl 18.00 i samlingslokalen på gaveln till Svärdsliljegatan 8 i Västerås. Det blir förstås godis av alla möjliga slag, alla givetvis med äkta vara. Vi delar upp oss i grupper och kör igång tillverkningen på löpande band i hantverksmässig ordning. Sedan delar vi på kvällens arbetsresultat i påsar så alla får med sig hem av alla sorter. Glögg och fika serveras under kvällen och arrangemanget betalas av deltagarna till självkostnadspris för råvaror och förbrukningsmaterial.

Anmälan till julgodiskvällen senast den 1 december till hans.johnson@telia.com

 

Ja, det var allt för den här gången. Som jag skrivit så många gånger tidigare får ni gärna komma med ”insändare” eller artiklar till det här bladet. Det vore kul med lite nya infallsvinklar och tongångar. Skribenter efterlyses!

 

Hälsningar från Slow Food Västerås

Hans Johnson