Start | Om oss | Nyheter | Aktiviteter | Tips | Information | Utbildningsmaterial om sinnen | Kontakta oss | Verksamhetsberättelser
Information 2012-02-06

Info 2012-02-06.pdf

 

Hej kära Slow Food-vänner!

Vi skriver nu ett nytt år med nya utmaningar och begivenheter. Inom matens område hoppas jag att trenden med ett ökande intresse för bra råvaror samt att laga mat från grunden består. Vi har ju upplevt surdegsrevolutionen och korvrenässansen som inte bara bestått i ett ökat hemmabakande och korvstoppande utan också fört det goda med sig att butikernas utbud av riktigt bra bröd och goda korvar har ökat avsevärt på skräpprodukternas bekostnad. Låt oss se vilka produkter som vår konsumentmakt härnäst kan förbättra!

 

Husmansko(n)st på Karmansbo!

Vårt traditionsenliga matevent på Karmansbo Herrgård är planerad till helgen 3-4 mars. I år blir det Svensk husmanskost som vi, tillsammans med köksmästaren Inga-Lena Eriksson och hennes personal, ska lyfta till gastronomiska höjder. Vi skall sedan njuta skörden av vårt slit i köket då vi senare på kvällen avnjuter de tillagade delikatesserna på buffén.

För de som inte är heltända på att vara med i köket och laga mat blir det en särskild workshop om dryckerna till husmanskosten både ur ett historiskt-, nutids- och framtidsperspektiv. Det är Johan Skoglund, sommelier från Arvid Nordqvist AB, som guidar oss bland dryckerna.

 

Lördag den 3 mars

  • Samling kl 14.00 då det blir fika, presentation av Karmansbo - och Ferna Herrgårdar, verksamheten, filosofin om maten etc. Vi går igenom programmen för respektive aktivitet och sedan bär det av i husmanskostens och dryckernas värld.
  • Vi avslutar lördagen med buffén.

 

Söndag den 4 mars

Frukost och sedan fria aktiviteter efter behag

Kostnad

1570 kr per person för aktiviteter, boende, kaffe, middag samt frukost. Priserna exkluderar öl, vin och ev sprit. Betalning sker på plats. Det går bra med kortbetalning.

Anmälan

Bindande anmälan genom mail till undertecknad, hans.johnson@telia.com senast den 20 februari 2012. Ange också vilken aktivitet ni väljer, köket eller workshop om dryckerna.

 

Mälarfisk - studiecirkel

Vi har länge planerat att anordna en studiecirkel där vi lär oss hantera mälarfisk. Eftersom det i huvudsak finns fyra olika matfiskar i Mälaren, abborre, gös, gädda och lake är det tänkt att vi årstidsanpassar cirkeln så att vi tar oss an respektive fisksort i säsong per studietillfälle. Tanken är då att vi lär oss hantera den nyfångade fisken och tillagar den på flera olika sätt och avslutar med avsmakning med lämpliga tillbehör.

Vår guide i köket blir Anders Jansson från Bjurhovdaskolan. Anders ansvarar för skolmaten där och är delaktig i en rad olika skolmatsprojekt, bl.a om närproducerade råvaror, framtidens skolmat, folkhälsa och matsvinn!

Studiecirkeln är tänkt att anordnas i Bjurhovdaskolans kök. Tisdag eller torsdag kväll från ca 17.00 – 21.00 och förläggas över året på bästa säsong för respektive fisksort.

Vi räknar med att vara 10 – 12 personer i varje cirkel och priset landar på max 800 kr pp för hela cirkeln inkl råvaror.

Nu vill vi höra från er hur stort intresset är innan vi går vidare i planeringen. Ni som är intresserade att vara med, återkoppla med ett mail till hans.johnson@telia.com och berätta vilken veckodag som passar bäst för er! ”

Allt för den här gången

Hans Johnson