Start | Om oss | Nyheter | Aktiviteter | Information | Utbildningsmaterial om sinnen | Kontakta oss | Verksamhetsberättelser
Årsmöte 2017 och Svenska ostar
Knappa 25-talet medlemmar samlades till årsmöte onsdagen den 26 april i Saluhallen Slakteriet i Västerås. De sedvanliga årsmötesförhandlingarna var snabbt avklarade med ett par justeringar i styrelsesammansättningen. Agneta Hamnstedt och Ingrid Cedervall lämnade styrelsen och Tommy Bodecker valdes in som ny ledamot.
 

 

 

Mötet gästades av Auni Hamberg, en numnkunnig profil som bl.a är projektledare för LRFs satsning i Årets Kock, SM i professionell matlagning, styrelseledamot i föreningen Exceptionell råvara och till vardags marknadsutvecklare på LRF där hon just nu är enagerad från topp till tå i Svenska Ostar. Hon berättade om hur de Svenska ostarna tappat betydande marknadsandelar av den totala mängden som fortfarande är väldigt hög i Sverige. Importen har med andra ord tagit över stora andelar av den totala ostförbrukningen vilket givetvis är beklagligt och något vi gärna vill vara med och ändra på. Auni berättade om historiken runt våra vanliga ostar (Präst, Grevé, Herrgård och Svecia) som i vissa delar går att spåra ända till 1200-talet.

 

Kvällen avslutades med en provsmakningspalett av Svenska ostar - alltifrån den milda Hushållsosten till en 24 månaders lagrad Svecia, en ost som för övrigt börjar bli svår att få tag i beroende på minskad efterfrågan, troligen på grund av missförstånd eftersom osten har en fantastisk fin styrka, eftersmak och doft, borde vara en given favorit på varje ostbricka! Vi fcik också smaka ett par småproducerade ostar, Färnaost från Wernergården och Löfsta Herrgårdsmejeris Blå, båda riktiga rariteter.

 

Till ostarna serverades också ett gott bröd från Färna Herrgård och två olika sorters äppelmuster från Köpings Musteri, en riktigt trevlig kombination, behöver med andra ord inte alltid vara vin till ostbrickan!