Start | Om oss | Nyheter | Aktiviteter | Information | Utbildningsmaterial om sinnen | Kontakta oss | Verksamhetsberättelser
Fisk på bryggan i Borgåsund

Den 5 september gjorde 18 stycken Slow Food medlemmar och gäster ett trevligt och informativt studiebesök hos Fiskar’n i Borgåsund, John Berglund. 

Medan vi avsmakade Hjälmarekräftor (det finns inga kräftor i Mälaren) ....

fick vi höra lite om Johns företag, som gått i arv från hans far. Enda skillnaden från gångna tider är att John ägnar sig mer åt förädling av produkterna än hans far gjorde. Affären, som säljer allt från gösfiléer till rökta räkor/lax och sillinläggningar, är öppen hela året om och sommartid serveras mat på bryggan. Denna sommar har John haft mellan 100 och 150 gäster varje dag, vilket han är mycket nöjd med. Planer finns att expandera restaurangverksamheten till nästa år.

Vi fick också en avsmakningstallrik bestående av rökt lax med hjortronsås, rökta räkor samt olika slags räkröror mm. Medan vi avnjöt dessa delikatesser (och huttrade lite i blåsten denna sensommarkväll), berättade John om hur det är att vara yrkesfiskare. Han fiskar mest Gös, Abborre och Gädda. Tyvärr minskar beståndet av abborre kraftigt i Mälaren p gr av att antalet Skarvar ökar. Något mycket positivt som har hänt är att det har öppnat en fiskauktion i Stockholm. Det gör att produkterna når konsumenterna i Mälardalen snabbare än tidigare, då det endast fanns en fiskauktion i Göteborg.

 

 

Text oh bild; Karin Wiberg