Start | Om oss | Nyheter | Aktiviteter | Information | Utbildningsmaterial om sinnen | Kontakta oss | Verksamhetsberättelser
Vi gästar lammen vid Gula Stallet

Den 20 september var ett tiotal Slow Foodmedlemmar på studiebesök hos Åsa och Janne Slobodnik i Gula Stallet; Målhammar.

Paret bedriver lammuppfödning i köttproducerande syfte. De är väldigt måna om djurhållningen och sköter t ex transporten till slakteriet på egen hand för att det ska bli så skonsamt som möjligt för djuren. En del skinn går till beredning och den mesta ullen kasseras, tyvärr. Nu för tiden är det inte så många som är intresserade av att ta hand om den. Janne klipper själv fåren ett par gånger per år.

Vi stod ute i fårhagen när Åsa berättade om lammuppfödningen och fick tillfälle att umgås med djuren på nära håll. Ett litet lamm skuttade omkring i det gröna och fick full uppmärksamhet.

Sedan var det dags för oss att få äta världens godaste lammburgare med tillbehör inne i restaurangen. Janne hade grillat burgarna i gårdens uteköket. Denna årstid är restaurangen endast öppen för lunch lördagar och söndagar samt för bokade arrangemang. Gula stallet erbjuder närproducerat och bakar själva samt grillar sitt lammkött.

Det finns också en liten gårdsbutik där bl a lammlådor går att beställa under säsong. Åsa och Janne har tre rum för uthyrning; sitt eget Bed & Breakfast.

 

Bygden kallas för Fjärdhundraland och Åsa berättar att gårdarna hjälps åt att hålla landsbygden levande genom samarbete. Till helgen (den 23 september) ordnas ”Mat och Människor: Fjärdhundralands matrunda” med 21 olika medverkande företag. Då går det att åka mellan gårdarna, stanna och smaka av gårdens specialitet för 30 kr. Gula stallet kommer att servera kolgrillade lammracks med pumpa.

Text och bild: Karin Wiberg