Start | Om oss | Nyheter | Aktiviteter | Tips | Information | Utbildningsmaterial om sinnen | Kontakta oss | Verksamhetsberättelser
Grynkorvens dag den 17 oktober 2019

Det känns som att de gamla husmansrätterna runtom i landet i regel präglas av hushållning med råvaror och mycket ekonomiskt tänkande. Istället för att skapa substitut för de animaliska råvarorna tar den gamla husmanskosten sitt avstamp i att dryga ut de dyrbarare råvarorna med spannmålsprodukter, rorfrukter eller grönsaker. Då av ekonomiska skäl men idag kansker vi borde ta upp den filosofin på lite bredare front, nu mera av klimat- och miljöskäl. Det var vår tanke bakom torsdagskvällens smakresa med våra vänner Skaraborgarnas "nationalrätt" grynkorv och det på självaste grynkorvens dag.

 

Ett tiotal medlemmar mötte upp och fick avnjuta grynkorv i fyra olika serveringar och som en röd tråd därutöver i kombination med rotfrukter i olika tappning. Det föreföll som om förväntningarna inte var särskilt högt ställda för mottagandet blev mer eller mindre succéartad vilken naturligtvis kändes fint för Kent Sandin och undertecknad som stått för tillagningen.

 

Första serveringen

Höstsoppa med kokt grynkorv där tärningar av kålrot, morot , lök och palsternacka kokades färdigt i buljong som vi sedan smaksatte med torkade trattkantareller, dill, en skvätt vinäger, salt och nymalen svartpeppar samt riven pepparrot. Bottnade varma tallrikar med den kokta grynkorven som vi skinnat av och skurit i ätstora bitar innan vi öste över soppan.

 

Andra serveringen

Traditionellt kokt grynkorv med en gratäng gjord på förkokta slantar av kålrot, morot, potatis, gul lök och en liten snutt paltersnacka som sedan östes över i en ugnsform toppad med grädde uppblandad med skånsk sötstark senap och lite salt och nymalen vitpeppar. Gratinerad i ugn till den blivit mjuk och fått fin färg, jo förresten ett par klickar smör på toppen innan den åkte in i ugnen blev det också!

 

Tredje serveringen

Dubbelpanerade grynkorvsmedaljonger med kornotto och tunnhyvlad picklad kålrot. Otton fick sjuda på samma sätt som man gör en risotto men att vi hade korngryn istället för ris. Lät lök gå på svag värme och bli riktigt blank innan korngrynen åkte i kastrullen. Spädde med lite vitvinsvinäger och äppelmust och sedan buljong vartefter den kokade in i grynen. Skar purpurkål i mindre bitar och rörde ner i kastrullen (funkar givetvis lika bra med grönkål eller svartkål). Smakade av med riven prästost, salt och nymalen svartpeppar, lite smör och en skvätt grädde.

Skar den färdigkokta grynkorven i medaljongstora bitar och panerade i vetemjöl, uppvispat ägg med dijonsenap och slutligen i panko (Asiatiskt ströbröd) innan de stektes spröda i smör. Serverades med kornotton och ett par skivor tunnhyvlad kålrot som picklats och sjudits en stund i 1-2-3 lag.

 

Fjärde serveringen

Man skulle väl kunna kalla det här för en "Skarabugare", kort och gott har vi stekt en burgare av den färdiga korvsmeten och serverat på ett minihamburgarbröd med lite "dijonnäs" i botten, dvs majonnäs blandad med dijonsenap och en sked skånsk senap för att få med de hela senapskornen. På det en skiva picklad kålrot, karamelliserad lök, burgaren och en skiva lagrad prästost på toppen.

 

Bilder: Hans Johnson tv och Kent Sandin och de fyra serveringarna.

Foto: Christina Johnson och Hans Johnson