Start | Om oss | Nyheter | Aktiviteter | Tips | Information | Utbildningsmaterial om sinnen | Kontakta oss | Verksamhetsberättelser
Terra Madre i Turin 2010

En Ekospannmålsbonde ifrån Norra Munktorp tar av sig arbetsbyxorna, drar på sig kjolen och sätter sig på flyget en tidig morgon i oktober.

Redan i planet på väg ner till Milano fick jag en aning om vilka visioner jag skulle berikas med.

Det fanns inte ett moln över alperna och varenda by, väg, sjö, bäck syntes så tydligt. Vårt lilla resesällskap föreställde sig hur gårdarna därnere just nu packade det sista för att medverka i Salone del Gusto. Den stora matmässan , en Slow Food manifestation av enorm dignitet, dit jag och mina tre vänner just nu var på väg.

Vi flyger in över Italien och åkrarna ligger tätt. Även små åkerlappar odlas. Ingen plats finns för naturliga beten. Djurstallarna vi såg från luften var stora och saknade hagar. Och ändå lyckas Italien marknadsföra sina råvaror som bland de bästa i världen.

En tågresa från Milano till Turin och jag börjar ångra att jag inte läst några latinska språk. Inser att språkförbistring kommer vara en av de dagliga intagen på resan.

Fler åkrar och spännande odlingsformer och grödor jag blir nyfiken på. Men jag är genast tacksam för variationen i vårt svenska landskap och även om vi har lite att brottas med har vi i alla fall plats att ha djuren ute. Här är så kalt; Inga träd, inga stenrösen, inga åkerholmar.

När vi kommer till vårat helmysiga lägenhetshotell är vi trötta men framför allt hungriga.

Vi hittar en vanlig matvaruaffär och tycker att vi spränger alla gränser i fråga om goda ostar, skinkor, korvar, bröd och vin.

Dagen efter, ännu hungrigare, efter ett besök på Eataly, en lyxig matvarukedja med råvaror av högsta klass, kom vi till insikt att det inte finns några gränser…

Och sedan Salone del Gusto…

Tänk dig kilometervis med parmesanostar, riktigt mogna blåmögelostar, ricottafyllda söta friterade canelloni, olivolja som smakar oliver, bakverk, surdegsbröd, choklad, lufttorkad skinka, nötkött, vin, likör, grönsaker, inläggningar, pasta, maträtter och ännu mer parmesan

Jag var där.

Jag var där med en ostkunniga Birgit Werner från Wernergårdens mejeri i Karbenning och Köksmästaren på Färna och Karmansbo herrgårdar; Inga-Lena Eriksson samt min vän och kollega Susanne Gustavsson.

Jag kan rekommendera alla som besöker Salone del Gusto och lyxmataffären Eataly, som ligger vägg i vägg med den enorma FIATbyggnaden, att ta med sig en köksmästare av klass, en ostspecialist samt minst en god vän.

Mat och vin smakar så mycket bättre då

Tera madre, där jag som en av 5000 delegater från hela världen är med och lyssnar, lär och påverkar hur den uthålliga produktionen och konsumtionen ska se ut i framtiden.

Lena Rydberg-Ericsson