Start | Om oss | Nyheter | Aktiviteter | Tips | Information | Utbildningsmaterial om sinnen | Kontakta oss | Verksamhetsberättelser
Härlig matresa med Slow Food Västerås!

Torsdagen den 4 maj gjorde ett knappt 20-tal Slow Foodare en mycket trevlig och givande matresa i norra Västmanland och södra Dalarna.

 

Resan utgick från Västerås och därefter blev första stoppet hos Birgit och Bengt Werner på Wernergårdens Mejeri i Karbenning strax utanför Norberg. Birgit berättade om hur hon vaknade en morgon för sådär en tretton-fjorton år sedan och tänkte att hon ville ysta, det är väl en sådan ingivelse är ett kall! Man kan säga att Birgit och Bengt därefter har gjort en riktig ostresa, en resa som bjudit på en fantastisk utveckling men också motgångar förstås, när saker och ting inte gått som man tänkt, det är ju så entreprenörskap fungerar.

Vi bjöds på ett förmiddagsfika med ostsmörgås som heter duga, där osten inte skurits med osthyvel utan den stora kniven har dansat runt bland de olika ostarna. Det goda brödet var förstås hembakat med vassle från ystningen som degvätska.

Vi avslutade vårt besök på Wernergården med ostshopping, säkerligen har vi som var med vårt ostbehov säkrat för någon månad framöver.

Vi gav oss vidare mot Stora Skedvi i Dalarna där vi stannade vid Vishusboden eller Kulinariet som det också heter. Där fick vi också del av den fantastiska historien om hur det som nu var Skedvibageriet, Saluhall och snart också Charkuteri har kommit till från att först har varit en rikig knäckebrödsrysare. Berättelsen om hur Malin och Anders entreprenörskap tillsammans med crowfunding, mindre företagare på orten samt Benny Andersson har skapat fick vi del av genom den genomtrevliga och entusiastiska guiden Jonas Ahlin.

De fyra bagarna, som också är delägare i Skedvibageriet, hanterar sina brödspadar med van hand i de vedeldade ugnarna. Brödet skapas av gamla beprövade recept utan krångligheter, vatten, mjöl, salt och jäst!

I bageriet åt vi också dagens lunch som bestod av råvaror från det absoluta grannskapet. Det var rökta produkter från gris och nöt och potatissallad gjord på Roslunds Potatis.

Krylbo nästa, nja inte riktigt men en bit utanför, riktigt på landet möter Malin upp på Lisasgården. Lisasgården har försäljning av kanin- och lammkött, ägg från de "frispringande" hönsen och även från vaktlar. För tillfället var det slut på både kanin- och lammkött men det var nytt på gång eftersom fåren lammat och några av kaninerna hade fått sina vårkullar.

 

Lisasgården blev också platsen för vårt eftermiddagsfika som Karin och Eva ordnat, det bjöds på hembakad kardemummakaka och smöriga småkakor i det härliga vårvädret.

Sista stoppet för dagen var på Stora Hällsta utanför Sala där Gunnel och Ingvar Pettersson, tillsammans med sina döttrar, bedriver ekologiskt lantbruk med djurhållning, kvarn, bageri, gårdsbutik och elproduktion!

Ingvar berättade om sitt stora ekologiska engagemang som han nu har 28 års erfarenhet av, det var nämligen så länge sedan som produktionen på gården lades om från konventionellt till ekologiskt lantbruk. Han är alldeles övertygad om att den ekologiska linjen är den enda vägen för en hållbar livsmedelsproduktion som säkrar försörjningen till kommande generationer.

Vi avslutade vårt besök på Stora Hällsta med inköp av mjöl, gryn och skorpor.

 

 

Vill avsluta med att framföra ett varmt tack till Karin Wiberg, som ordnat att våra besök var bokade och tidssatta så allt fungerade så bra, till Eva och Ola Axelsson som såg till att vi fick åka i den fina bussen och till er alla som var med och gjorde resan möjlig!

 

Text och Bild: Hans Johnson