
Äntligen fick vi förmånen att bli delarrangörerer av ett stort och publikt arrangemang där våra hjärtefrågor om mat - klimat och miljö debatterades och diskuterades ur alla tänkbara perspektiv. Vi kommer att redovisa resultatet av och berätta mera om den här dagen i flera olika sammanhang här framöver. På den efterföljande minimässan bjöd ett 15-tal lokala producenter och matlagare på delikatesser där också vi i Slow Food bjöd på en ljuvligt god, kall och smakfull ärtsoppa som Ferna Herrgård & Spas duktiga kockar lagat till oss.
Foto: Mia Björkström, Aim Produktion AB Västerås
Slow Foods Gröna ärtsoppa!
2 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
3 kvistar Backtimjan
1 dl vitt torrt vin
4 msk Champagnevinäger
smör att steka i
2 dl rostad kålbuljong, se recept längre ner
4dl grädde
1 dl färskost, typ Crème bonjour
600g frysta gröna ärtor som ska vara frysta när man tillsätter dem.
Hacka löken och vitlöken, fräs den med timjan i smör. Slå på det vita vinet och reducera tills 1/3 del återstår. Tillsätt champagnevinägern och buljongen och låt koka upp, tillsätt grädden och färskosten, låt koka ihop. Tillsätt frysta ärtorna och ta kastrullen från spisen. Mixa frysta ärtorna i soppan så fint som du själv önskar.
Att mixa i frysta ärtor gör att soppan svalnar av samt att den behåller sin gröna färg.
Rostad kålbuljong:
1 huvud hårt rostad spetskål/vitkål.
2 gula lökar
1 Vitlöksklyfta
2 Morötter
350 g champinjoner
1/2 knippe stjälkselleri
3 Tomater (Gärna med kvisten kvar)
Backtimjan
Persiljestjälk
Dela kålen och löken på längden, rosta nästan svart i ugn. Lägg i alla grönsaker i kastrull och fyll med minst det dubbla vatten. Sjud 4-6h. Sila genom silduk och reducera.