Start | Om oss | Nyheter | Aktiviteter | Tips | Information | Utbildningsmaterial om sinnen | Kontakta oss | Verksamhetsberättelser
Bråttom att gå med i Slow Food

Ur tidningen Restaurang & Storkök nr 3/2013

 

Det som sker stort sker tyst. Sällan har det stämt såväl som med Slow Food rörelsen. En intrnationell rörelse med en miljon supporters och 100000 medlemmar i 150 länder.

 

 

TEXT: UlRIKA BRYDLING

Slow Food är en rörelse som startade i Italien som en motaktion mot att Mc- Donalds skulle etablera sig vid Spanska trappan i Rom 1986. Då som nu ville aktivisterna i Slow Food bevara regio- nala traditioner, god mat, gastronomisk njutning och ett långsamt tempo i livet. Man valde snigeln som symbol och inte bara att den är långsam utan den äter sig igenom livet och är även en gastronomisk höjdpunkt i området runt Bra i Italien. Bra är nämligen Slowfoods mekka där alla utbildningar görs och där även Slow Food International sitter.

Sverige var det första landet att starta rörelsen utanför Italien. En av grundarna av hela Slow Food var nämligen en italienare som är bosatt i Sverige och gift med en svenska. Under flera år blomstrade rörelsen och det blev fler och fler medlemmar som gillade filosofin och att äta gott. Det ploppade upp convivier, convivier är varje grupp av medlemmar, på minst tio personer, på olika platser i landet. Medan nu rörelsen fortsätter att utvecklas i världen och fler och fler projekt startas för att värna om vår jord och matkulturer så verkar Sverige tappa styrfart.

Kan det vara så att det är fler som vill mer än att bara gå ut och äta goda middagar ihop och som inte vet om att Slow Food Internationellt jobbar stenhårt i GMO frågan. Dessutom utbildar organisationen massor av elever, är med och påverkar och startar projekt i Afrika för att alla ska ha rätt och möjlighet till egen odlad mat. Genom Slow Food Foundation for Biodiversity samordnas projekt som försvarar lokala mattraditioner, skyddar mat samhällen, bevarar mat biologiska mångfalden och främjar kvalitets- hantverksprodukter. Slow Food har startat en allians mellan kockar och småproducenter där mer
än 300 kockar har åtagit sig att för- svara den mat biologiska mångfalden i världen. Detta och mycket mer görs via Slow Food.

Så nu är det dags för nästa generations (inkluderar alla som vill i alla åldrar) kockar eller medvetna medproducenter att dra sitt strå till stacken. Ett enkelt sätt är att gå med i närmaste Slow Food convivium och är du med kan du påverka. Varje medlem gör skillnad för maten jorden runt.

Carlo Petrini, grandare av Slow Food

Fakta Slow Food

• Slow Food, internationell rörelse som uppstått som motkraft till snabbmatsfenomenet.

• Slow Food grundades av Carlo Petrini i Italien 1986 och har i dag ca 100.000 medlemmar i 150 länder. Föreningen har sitt säte i staden Bra, i provinsen Cuneo, Piemonte i Italien.

varje år hålls i staden kortfilmsutnämnelse ”corto in Bra” samt vartannat år (ojämna år) hålls i september den prestigefyllda mässan ”cheese”. En internationell mässa som hyllar mjölk och ost och som varje gång fyller staden med till bredden med folk som kommer hit för att ta del av detta event. idén till mässan kom av grundarna till Slow Food som ju bildade rörelsen i protest mot dagens Fast Food.

Källa: http://www.in-italia.se