Start | Om oss | Nyheter | Aktiviteter | Information | Utbildningsmaterial om sinnen | Kontakta oss | Verksamhetsberättelser
Storbutiken och småskaligheten - fungerar det?

Torsdagen den 18 oktober gästade vi ICA Maxi Erikslund för att höra hur den stora butiken gör och tänker framåt när det gäller att möta kundernas efterfrågan på småskaliga och närproducerade råvaror och produkter. Daniel Kvist, som tillsammans med familjken driver butiken, tog emot oss,- ett 20-tal, frågvisa "Slow Foodare" - och berättade om hur man på olika sätt har mött efterfrågan på lokalt, ekologiskt och småskaligt. Han berättade om både mindre lyckade satsningar som liksom "självdött" på grund av alltför dålig efterfrågan men att det också finns lysande exempel på att även de lokala och småskaliga leverantörernas produkter har god och varaktig efterfrpågan.

Ofta är problemen med små och lokala producenter att hitta dem och att ordna logistiken, det funkar inte med 20 småleverantörer som kommer till lastkajen med ett par lådor var ett par gånger i veckan även om varorna i sig är både prima och priset är konkurrenskraftigt. Den manuella hanteringen blir alltför omfattande för butikspersonalen.

Daniel berättade om hur butiken testar ett eget koncept med premiumprodukter som heter Mums. Det är i huvudsak egentillverkade produkter, som en stor del av bakverken i det egna bageriet samt olika sallader och röror. Även lokala leverantörers utvalda produkter kan passera "nålsögat" Mums!

I samband med besöket bjöds vi på en härlig smaktallrik med pulled beef, sallad, avokadoröra, bröd och Mums öl, en produkt som tillverkas av Coppersmith´s Brewery i Västerås. ICA Maxi bjöd oss på förtäringen men vi hade en överenskommelse om att vi skulle betala 100 kr per persson men som oavkortat går till Lions hjälpverksamhet. 

Vi lyfter på hatten och tackar Daniel med familj för besöket!