Start | Om oss | Nyheter | Aktiviteter | Tips | Information | Utbildningsmaterial om sinnen | Kontakta oss | Verksamhetsberättelser
Terra Madre Middag 2019

Årets Terra Madre Middag arrangerades genom ett samarbete med ASTAR kockutbildning i Västerås. Under ledning av utbildningsledaren Anders Jansson serverade ett gäng elever på utbildningen ett 20-tal medlemmar en härlig trerättersmeny till Slow Foods och Terra Madres ära såhär på själva Nobeldagen. Menyn bestod av en trattkanarellsoppa till förrätt, helstekt benfri vildsvinskotlett, stuvad savoykål, mandelpotatispuré och en mustig viltsky till varmrätt. Till dessert blev det en perfekt Creme Brulee med härligt friska hjortron till.

 

Årets Terra Madre day var ju något extra eftersom det är 30 år sedan Slow Food Internation bildades. Såhär skriver Carlo Petrini, grundare och ordförande i Slow Food International.

 

"Kära vänner,

 

Det har gått 30 år sedan den dagen i Paris då vår förening samlade delegater från hela världen för att underteckna Slow Food-manifestet, ett manifest som för första gången talade om vikten av rätten till nöje och lägger grunden för en ny förståelse för gastronomi och den extraordinära inverkan som mat har på våra liv och planetens liv.

 

Vi ville bygga en bättre värld med utgångspunkt från matbordet, förankrat i tron ​​att äta är en politisk handling.

 

Och idag mer än någonsin tidigare, i en värld som i allt högre grad är medveten om hur trasigt vårt livsmedelssystem är och hur mycket miljöskador det orsakar, får vi inte glömma det.

 

I dag, mer än någonsin tidigare, måste vi agera för att förhindra förlust av traditioner och kunskap kopplad till livsmedelsproduktion som skyddar ekosystem och garanterar social rättvisa.

 

Under dessa 30 år har våra projekt vuxit exponentiellt. Vi kan stolt säga att alternativa modeller som kan säkerställa en framtid för våra samhällen existerar och de görs påtagliga och synliga, delvis tack vare vårt arbete.

 

Det finns fortfarande mycket att göra, och det är därför vi behöver passion och uthållighet med medvetenheten om att vägen framför oss är lång, men att det finns hopp så länge vi inte är ensamma på denna resa."

 

 

På hemvägen från den goda middagen passade vi på att "rocka loss" vid Musikhjälpen, som just i år finns på Stora Torget i Västerås och flera av oss hade också köpt med oss kakor som ASTAR:s elever bakat till förmån för Musikhjälpen.

 

Foto: Hans Johnson