Start | Om oss | Nyheter | Aktiviteter | Tips | Information | Utbildningsmaterial om sinnen | Kontakta oss | Verksamhetsberättelser
Vintips från vår sommelier

Hon är inte bara ordförande i Slow Food Västerås, hon är köksmästare och sommelier också. Det är naturligtvis Inga-Lena Eriksson jag menar. Hon bjuder här på aktuella vintips.

 

Hej Alla Slow Foodare
Här kommer lite härliga tips på viner som kommer på systembolaget småskaliga och tillfälliga sortiment framöver. Detta sortiment är oftast från små vinodlare och kommer bara i begränsad mängd till Sverige. Det är också tyvärr beställning på dom flesta av vinerna. Men dom är värda att vänta på!
Många av vinerna ligger på en ganska hög peng, men jag tänker att det är kul att få ge lite tips på viner som inte är så vanliga

Jag kan komma med tips från fasta sortimentet till en lagom peng nästa gång.

 

75946 2012 Old Vine Zinfandel, Seghesio Family Vineyards 329 kr (2 jan)
Från Californiens främsta Zinfandel producent kommer detta rolls Royce vin gjort zinfandeldruvor från upp mot 100 åriga stockar. Ett helt fantastisk vin som går på kraft och elegans, en ovanlig kombo.

 

95113 2013 Cortina Zinfandel, Seghesio Family Vineyards 349 kr (22 jan)
Från samma producent kommer detta vingårdsbetecknade vin. Detta vin vinner på att lagras några år men är en vinupplevelse redan nu. Med sin stora koncentrerade frukt och underbara tanninstruktur förför den vilken vinsnobb som helst. Så här ska äkta Zinfandel smaka!

 

92295 2013 Finca Meixeman, Guimaro 219 kr (22 jan)
Detta vin får vi inte nog av just nu. Pedro Rodriques är en man som klippt och skuren för att göra bra vin. Han har tillgång till de bästa gårdarna i fyllda med skiffer. Mencia är druvan och troligtvis finns det någon förebild i Domaine Clape i norra Rhône, för en del stammar åker med och det är ett köttigt rödpang av själfullaste slag!
Detta vin är en av mina absoluta favoriter! Ett vin som passar utmärkt till elegantare kötträtter men också kraftfulla kötträtter, då denna druva är så anpassningsbar

 

96064 2013 Cornas, Auguste Clape 699 kr (28 jan)
Auguste Clape, en ikon och förbild världen över släpper några fåtal flaskor från några futtiga hektar i Cornas. Detta är 100% Syrha och stilen är ytterst traditionell med jäsning i öppna kar utan avstjälkning och lång lagring på ekliggare utan filtrering. Kräver en dekantering några timmar innan. . Ett vin väl värt sina pengar!

 

74422 2012 Pichl Point 33 Grüner Veltliner Smaragd, Schmelz 359 kr (2 jan)
Från urvackra området Wachau kommer denna härliga feta Grüner Veltliner som har allt. Smaragd syftar på att det är ett fylligt lite kraftigare vin men fortfarande med en hög frisk syra som passar till nästan all mat. Vad sägs om, räksoppa med rökt crème fraiche. Eller en ugnsbakad kycklingfilé med rostad tomatsås

 

99144 2014 Pichler-Krutzler, Rielsing 209 kr(22 jan)
Detta är en Riesling från Österrike, Niederösterreich. En underbar Riesling som är väldigt användbar. Vinet har en markerad syra och mineralitet som blir lagom kryddigt. Stockarna här är mellan 32-38 år gamla. Njut den som den är om ni älskar Riesling
eller servera den till t.ex., stekt gös med en citronsmörsås eller varför inte en kalvrygg med citrus- och örtsås.

 

95222 2014 Curtefranca Bianco, Ca ́del Bosco 159 kr (22 jan)
Detta vin har jag inte testat, men ska absolut
det är från Italien, Franciacorta som också är Italiens stolthet i mousserande vin. Man säger att det är just en Franciacorta är det som är mest likt en äkta Champagne. Men detta är ett vanligt vitt vin, inte mousserande!
Druvorna här är 80% chardonnay och 20% Pinot Bianco. Vinet har en liten sötma, medelfylligt och en rejäl syra. Precis som det ska vara. Doft och smak, gula päron, örter, honungsmelon, mineral och citrus.

 

93450 2005 Château Tour Baladoz 279 kr (22 jan)
Observera att vinet är från 2005!! Underbart att få köpa ett vin som är åldrat och färdigt att dricka
Detta vin är från Bordeaux, Sant-Emilion, där Merlot druvan domminerar. Det är 70% Merlot, 20% Cabernet Franc och 10% Cabernet Sauvignon. Doft av svarta vinbär, fat, ceder, korinter, lakrits och vanilj. Ett mumsigt vin alltså.
Perfekt till Älgsteken
glöm inte bort grädden i såsen bara,,,,

 

99390 2014 Mondeuse, Jean Perrier et Fils 155kr (22 jan)
Detta vin har jag inte heller testat än, men tycker det verkar spännande med sin ganska okända druva Mondeuse. Vinet kommer från Frankrike, Savoie. Det är ett lättare rött vin som passar bra till fågel, fläsk och lättare lammrätter. Vinet har en doft av björnbär, blåbär, svarta vinbär och kryddor. Vinet är väldigt försiktigt i sin strävhet men har rejäl fruktsyra.

Har ni tur så kanske detta vin fortfarande finns att beställa, det är från Småskaliga på systembolaget som släpptes i november.

 

95218 Campi Magri Ripasso, Corte Sant Alda 199kr (nov)
Marinella Cameri är en kvinnlig vinmakare som har sin vingård i Mezzane, Valpolicelladalen. En fantastisk vinmakare så med mycket stolthet. Är dessutom Demetercertifierad (motsvarar KRAV) jobbar Biodynamiskt och gör alla rätt för att skapa ett magiskt vin. Detta är inte en Ripasso som många kanske är vana vid, detta vin är som en Ripasso ska vara!! Inte lika söt och är mer elegant i sitt utförande än vad man är van med en Ripasso. Ska ni till Verona så rekommenderar jag er att åka upp till Valpolicella-dalen och övernatta på hennes B&B. En oslagbar utsikt över hela dalen.

 

Hoppas att ni hittar några favoriter och maila mig gärna vilka.

Goda mat & Vin hälsningar Inga-Lena Eriksson

Köksmästare, Restaurangchef, Sommelier |
Mobil: +46706809299 epost:
inga-lena.eriksson@farnaherrgard.se

Webb: Färna Herrgård & Spa