Hoppa till innehåll

Nu är vi delaktiga i Västmanlands nya landskapsmåltid

En av provsmakningarna på Västerås Slott under hösten. (foto: Hans Johnson)

Så himla kul att Slow Foods Västerås enträgna försök att lansera ärtsoppa som en landskapsrätt äntligen gett resultat. På vårt förslag har den nu kommit att bli förrätt till Västmanlands nya landskapsmåltid. Där serveras en grön ärtsoppa gjord efter recept som vi har här. I landskapsmåltiden serveras den varm med en dillfärserad gösrullad och lite strössel av rökt fläskkarré. Lite örtolja ger pricken över iet!

Här är en liten beskrivning av hur ärtsoppan presenterades: Ärtor är en baljväxt som i olika varianter har haft stor betydelse för vår proteinförsörjning sedan 1500-talet. Enligt legenden har ärtsoppa serverats på Västerås slott år 1573-1574, då Erik XIV var fängslad där, dock inte serverad som nu, utan blandad med en gnutta arsenik vid varje tillfälle som sägs ha resulterat i exkungens död år 1577.

Erik XIV

I slutet av 1800-talet minskade betydelsen av vegetariska proteiner då vi började äta mera kött här i landet. Vår tids klimat- och miljösituation tar oss nu tillbaka till behovet att söka våra proteinbehov i mera av vegetabilier igen – ärtsoppans återtåg är nu!

Ärtor odlas i olika omfattning i nästan hela landet. I Västmanland är det mest foderärtor som odlas i större skala medan spritärtor, gula och gröna kokärtor förekommer i mindre omfattning. En ökad efterfrågan och konsumtion kan säkert ändra detta förhållande!

Ärtsoppa kan serveras med stor variation, husmanskostens gula soppa med senap, mejram, timjan och en rejäl ostsmörgås till och varför inte med ett glas varm punch som förgyller torsdagskvällens måltid. Sen kan ärtsoppa lagas av gröna färska eller frysta ärtor och serveras isande kall med fräscha tillbehör eller som vår soppa här nedan, som en lyxig förrätt, varm och len med passande tillbehör.

Dela
Dela
Dela
Dela
Bild av Hans Johnson

Hans Johnson

Initiativtagare och en av grundarna till Slow Food Västerås år 2006, föreningens ordförande fram till 2012 och är idag vice ordförande.