Hoppa till innehåll

Studiebesök på Torsåker gård

Tisdagens den 20 augusti 2024 reste 18 förväntansfulla medlemmar till Upplands Väsby och Torsåker gård. Det är Axfoundations testgård och utvecklingscentrum för framtidens mat och material. Ambitionen är att bidra till att accelerera omställningen till hållbara material- och livsmedelssystem – för klimatet, miljön och folkhälsan.

På Axfoundation arbetar 23 personer som samarbetar med ett 70-tal forskare och ca 300 olika samarbetspartners. Ett 30-tal projekt pågår just nu inom både Framtidens mat och Framtidens material. Verksamheten drivs utan vinstintresse och finansieras av grundaren Antonia Ax:son Johnson.

Även om innovations- och utvecklingsarbetet drivs med filantropiska förtecken är det viktigt att resultatet av arbetet leder till affärsmässigt genomförbara systemlösningar och produkter som efter utvecklingsskedet sätts på marknaden av de samarbetspartners som kan den aktuella marknaden bäst.

Vi blev väldigt väl mottagna av den professionella personalen på gården. Hela anläggningen andades kvalitet och seriositet i minsta detalj. Vi skulle kunna skriva flera sidor om våra intryck från besöket men troligtvis får den intresserade bäst information om verksamheten genom att gå in på Axfoundations hemsida https://www.axfoundation.se och läsa mer om både konkreta projekt och annat ”matnyttigt”.

Här kommer ett bildkollage från vårt besök på Torsåker gård.

Alla smakprover representerar pågående eller avslutade projekt som alla resulterar i välsmakande produkter med klimatsmart, hållbar, resurshushållen och hälsosam mat

Text: Hans Johnson

Bilder: Karin Wiberg, Björn Dahlberg och Hans Johnson

Dela
Dela
Dela
Dela
Bild av Hans Johnson

Hans Johnson

Initiativtagare och en av grundarna till Slow Food Västerås år 2006, föreningens ordförande fram till 2012 och är idag vice ordförande.