Den 24 maj samlades ett drygt 20-tal medlemmar till en fantastiskt spännande dag då vi fått förmånen att besöka Sorundahallarna i Hägersten. Sorundahallarna är paraplyorganisation för de tre delarna som idag består av Grönsakshallen, Kötthallen och Fiskhallen som alla är egna bolag och resultatenheter inom samma familjeägda koncern, Axel Johnson genom bolagsgruppen Martin & Servera.
Sorundahallarnas kunder är huvudsakligen restauranger, från norr till söder i hela landet och från den bästa finkrogen till lunchrestaurangen som ställer krav på kvalitet och leveranssäkerhet i alla lägen! Låter i och för sig som en reklamgingel men är nog ett faktum utifrån vad vi fick se och höra under dagen. Våra guider var Kent Beyer, Grönsakshallen, Carl Berg, Kötthallen och Daniel Svärd, Fiskhallen, alla utesäljare för respektive segment.
Vår eminenta ordförande, Inga-Lena Eriksson med kollegan Oskar Vedin, också han från köket i Färna Herrgård, hade lagat en fantastisk lunch med råvaror från hallarna vi just besöker. Vi fick först lite mingelmat ackompanjerat av fruktdrycker som just lanserats som ett litet undersortiment i Grönsakshallens regi, där alkoholfria dryckesalternativ också erbjuds restaurangerna i betydligt bredare sortiment än vad traditionen bjuder. Extra roligt var det att Michaela Saax, som ansvarade för och berättade om den här lanseringen, också var nyvald ordförande för Slow Food Stockholm som härmed ska göra en omstart efter en viss sovande tillvaro. Till det önskar vi dem ett stort lycka till förstås!
Här kommer mera om det som vi fick avnjuta denna trevliga heldag i den goda matens tecken.
Snacksrätter:
- Grönsparris från Stenhusegård Gotland, ostkräm på Wrångebäcksost, kycklingskinn
- Häggblomsinkokt vit sparris från Stenhusegård, surdegssyrade frön (Häggblomssirap från Högtorp gård)
- Vittoppig rädisa från Karlssons grönt Tungelsta, Slitegurka från Gotland, yoghurtbollar från Nablus mejeri i Malmö, granskottsolja från Högtorp gård
- Hängmörad kotlett från Rocklunda gård, tomater från Karintorp
- Färnas surdegsbröd, smör från Löfsta herrgårdsmejeri
Förrätt:
- Dillsoppa, saltad stenbitsrom, nässelfärskost på färskost från Löfsta herrgårdsmejeri
Varmrätt:
- Krämig matvetesallad från Munktorps prästgård, sparris, pecorino från Bredsjö mejeri, skogslökssmör, vårlammbringa från Norrbygård i Kungsör
Dessert:
- Bakad rabarber, vispad grädde med yoghurt från Löfsta herrgårdsmejeri, mandelkaka, pelargonblommor
Producenter:
Sparris från Stenhusegård, Löfsta mejeri, Karintorps tomat, Slite gurka, Munktorps prästgård, Bredsjö mejeri, Norrbygård, Högtorp gård, Karlssons grön i Tungelsta,
Sorunda fiskhallen, Sorunda kötthallen, Sorunda grönskashallen, Färna Herrgård
Drycker:
Färna Odlingar (mousserande svarta vinbär samt rabarber)
Köpings musteri (äppelmust)
Bramlys (söt äppelmust till desserten)
Text: Hans Johnson och Inga-Lena Eriksson Foton: Karin Wiberg och Björn Dahlberg