
En bättre torsdagskväll blev det när ett drygt 30-tal medlemmar träffades på Intiman den 27 februari 2025. Det var årets första träff, en riktig rivstart som gick i Piemontes tecken. Först fick vi en pratstund med en student från det gastronomiska universitetet i Pollenzo. Det var Victor Lundberg som berättade om sin gastronomiska resa som började i föräldrahemmet i norrland där föräldrarnas engagemang för både mat och miljö lade grunden till Victors tidiga intresse för dessa frågor. Resan fortsatte med en restaurangutbildning i gymnasiet och en fortsättning vid Örebro Universitetet där också Grythyttans gastronomiska utbildningar ingår. Av en slump fick han sedan tips om det lilla privata universitetet i Pollenzo i Italien som startades av eldsjälarna i SlowFood International. Det drivs fortfarande med bidrag från såväl SlowFoodrörelsen som andra sponsorer och donatorer men också med avgifter som studenterna betalar själva vilka uppgår till ca 16.000 € per år. Universitetet har ca 400 studenter som läser lite olika inriktningar inom det gastronomiska kompetensområdet. Victor har riktat in sig på kommunikation av den hållbara och kvalitativa maten. På frågan om var han trodde sig befinna sig om 3-5 år hoppades han vara just i en yrkesroll i någon organisation som har fokus på att driva och kommunicera utvecklingen av framtidens hållbara mat. Vi önskar Victor all lycka och framgång med sina yrkesambitioner.

Nu blev det dags för den gastronomiska verkligheten, att avnjuta en Piemontisk vinprovning med härliga tillbehör. Det var vår ordförande Inga-Lena Eriksson, som också är köksmästare och chefssommelier på Färna Herrgård , som lotsade oss igenom 7 olika viner från regionen Piemonte, som betyder ”vid foten av berget”. Är en av Italiens största vinregioner med många kvalitetsviner där Barolo är det mest prestigefyllda. Provningen omfattade som sagt 7 olika viner, alla tillgängliga på Systembolaget och förtecknade på den provningslista alla hade på bordet.





Inte nog med alla goda viner hade Inga-Lena gjort en härlig smaktallrik med delikatesser anpassade till de viner vi provade. Det är en fantastisk ynnest att få del av Inga-Lenas kunskap och generositet. Provningen blev verkligen både professionell och familjär där stämningen steg i takt med vinerna som provades. Ett mycket lyckat arrangemang där vi framför vårt varma tack till Inga-Lena och alla som sen hjälpte till att plocka reda på resterna med disk och andra ordningskapande insatser. Sist men inte minst riktar vi ett varmt tack till Björn Carlsson som ställde upp med lokalen utan kostnad för oss vilket innebar att vi vi äta och dricka för hela slanten som var och en betalade för deltagandet.
Här följer ett bildgalleri från arrangemanget:












Text: Hans Johnson
Bilder, Karin Wiberg, Birgitta Wiklander och Björn Dahlberg