Hoppa till innehåll

Gårdsbesök i hållbarhetens tecken!

I dessa tider får man vara glad för en varm och solig dag, det var just en sån som vi, ett 15-tal glada Slow Foodmedlemmar, hade turen att uppleva när vi besökte Kärrbo Prästgård torsdagen den 17 augusti. En helt underbar kväll ute i friska luften åkandes höskrinda för att se och höra om gårdens aktiviteter, dess marker och djur.

Om man är besjälad av något är man ju passionerad, man kan nog säga att det är något som är personifierat med Ulf Andersson på Kärrbo Prästgård. Han är närmast att betrakta som en kändis i sin strävan att leva och verka i samklang med naturen sedan han för närmare 40 år sedan sadlade om från ett tämligen traditionellt bondeliv till en ekologisk tillvaro med fokus på utveckling av gårdens resurser utan konstgödsel och ogräsmedel. Det är en utveckling som aldrig stannat av för Ulf, trots att han påstår sig ha nått pensionsåldern finns det inga tecken på att han vill sluta med att gå i bräschen för hållbarhet in i minsta detalj.

Senaste projekten som pågår på gården är dels forskningssamarbete med MDU om vertikala solceller placerade på odlingsmark, hur påverkas skörden av skuggningen från solpanelerna och hur mycket energi ger det? Vidare ett annat projekt, också tillsammans med Mälardalens Universitet, är att testa hur grönsaksodling kan bedrivas under horisontellt monterade och delvis transparenta solceller?

Försök med horisontella solceller över grönsaksodling.

Det absolut senaste och kanske mest unika projektet är än så länge bara på ritbordet, men ack så intressant. Att lagra solel genom omvandling till vätgas. Målet är att testa just en sådan anläggning som på sikt skulle kunna göra att gården blev självförsörjande på förnybar energi. Här handlar det inte först och främst om den egna energiförsörjningen utan är mera ett projekt som ska bana väg för den här tekniken i småskalig form i ett globalt perspektiv. Tekniken finns redan nu för storskalig produktion men det här projektet ska alltså ta fasta på att utveckla tekniken för att få fram konstruktioner och komponenter för småskalig tillverkning i större serier så att anläggningarnas pris blir rimliga. 

Vagnen är lastad för rundtur på ägorna
Här kan man fundera på vem som tittar på vem?
Ulf berättar om energiförbrukning ur olika perspektiv, vad som åtgår till att odla och föda upp i jmf med de mänskliga behovet av energi beroende på våra val av föda.
Ulf pekar och berättar!

Kvällen avslutades vid ett långbord i ladan där vi bjöds på gårdens högrevsgryta med familjens egenhändigt plockade kantareller, grönkålssallad, bröd, smör och egenystade ostar. Till detta premiär för gårdens äppelmust. Till dessert bjöds en äppelkaka med hallon i, vaniljsås och kaffe. Det var nästa generation på gården, Ulfs dotter Mova, som stod för den goda förtäringen.

Här avnjuts gårdens gryta i goda vänners lag!

Text: Hans Johnson

Bilder: Hans Johnson och Birgitta Wiklander

Några reflektioner och slutord från Ulf Andersson efter vårt besök

”Om djuren kan söka sin mat själva mår det bra samtidigt som de spar energi och kan utföra ekosystemtjänster. Om djuren stängs in  förbrukas  mycket energi samtidigt som de mår dåligt av att inte kunna utföra ekosystemtjänster.

Liksom människor far illa när mat, vatten och värme serveras automatiskt på rummet och tvärtom spar vi energi och mår bra när vi är del av ett meningsfullt sammanhang att odla, bygga, laga och sköta om saker och ting.

Utvecklingen går mot större produktionsenheter och avstånd mellan oss själva, stad och land.  På stolpen vid två pallar på marken stod hur mycket energi som går åt om vi skulle tillgodose vårt energibehov genom att dricka Oatly havremjölk som ju är processad havregryn i vatten.  Jo fem liter och 0,8 liter diesel för processen, förpackningar kyllagring och transporter. Vilket är framtidens industriella lösning på vår mat där energiförbrukning ännu ingen reflekterat över.

Min förebild är självförsörjaren som kan sköta sin lilla odling utan beroende av vare sig diesel, konstgödning och bekämpningsmedel. Den lilla odlaren kan göra allt det där som storbonden inte kan. Och som kronan på verket stoppa skörden i munnen där hen står med fötterna i grönsakslandet.

Så hur kan jag som har för stor gård kunna efterlikna förebilden? Det var dessa små försök ni såg exempel på igår

Till sist. Varje år som miljö och hälsa kommer på besök handlar det om nya krav på etiketten som egentligen ökar matsvinnet. Där bäst före datum idiotförklarar våra  sinnen  att lukta och smaka på maten innan vi kastar den. Vad tror ni skulle hända om energiförbrukning skulle stå på etiketten? ”

Ulf

För den teknikintresserade hittar du här skissen på hur Vätgasanläggningen skulle kunna implementeras på Kärrbo Prästgård!

Dela
Dela
Dela
Dela
Bild av Hans Johnson

Hans Johnson

Initiativtagare och en av grundarna till Slow Food Västerås år 2006, föreningens ordförande fram till 2012 och är idag vice ordförande.