Hoppa till innehåll

Matprat på Officersmässen

Onsdagen den 27 september träffades ett knappt 20-tal medlemmar på Västerås Officersmäss för att prata om hur vi med ganska enkla medel bör ändra våra matvanor genom att styra mot mindre rött kött och charkuterier till mera vegetabilier. Det här är till förmån för många olika perspektiv berättar Katarina Bälter, som är professor i Folkhälsovetenskap vid Mälardalens Universitet och som gästade oss vid den här träffen. Dels handlar det om vår hälsa som gynnas av en sådan förändring, men också vår moder jord som far väldigt illa av den storskaliga animala livsmedelsproduktionen i den industrialiserade delen av världen genom påverkan på både klimat, miljö och hållbarhet.

Det blev en mycket intressant diskussion med frågor och synpunkter som bollades fram och tillbaka i både stort och smått om dessa frågor. Vi fick också smaka av en för ändamålet tillagad buffé där just det gröna framstår som huvudråvaror och den animaliska delen ett mindre tillbehör. Vad sägs om den här menyn? Rödbetspasta med salviasmör och citron – Morot med picklad schalottenlök – Blomkålskräm med rostad salami, morotsblastolja och färsk rosmarin – Gratinerat surdegsbröd med kantarell, ost och picklade havtorn – Smörstekt sockerkaka med myltade hallon och friterad basilika.

Med all önskvärd tydlighet blev upplevelsen av den här buffén att om man lägger lite extra ambition på tillagningen av de vegetabiliska rätterna står det sig väldigt fint i jämförelse med den mera traditionella buffébordet.

Katarina Bälters pågående forskningsprojekt vid MDU är ett ”projekt för att utveckla ett koncept för framtidens kontor som främjar ett hälsosamt arbetsliv och livsstil samt bidrar till hållbar utveckling”. Du hittar information om projektet på hemsidan sofco.se och kan dessutom följa arbetet på LinkedinFramtidens hållbara kontor”.

Att välja rätt råvaror är lätt!

Med hjälp av lite sunt förnuft och jättebra hjälpmedel är det inte svårt att välja rätt numera. Det finns obegränsad information att söka på nätet samt appar som man snabbt kan stämma av med om man står inför olika val av råvaror i sin butik. Som vanligt gäller det förstås att vara källkritisk till all information, så välj information från avsändare du känner till och kan lita på! Här kommer tips på bra informationskällor! Matguiden från WWF är en jättefin app som du kan hämta där par finns. Dessutom kan du hitta många flera tips och faktainformation om du läser i Katarina Bälters PDF-fil som du hittar i länken här!

Matsvinnet

Ungefär en tredjedel av maten som produceras försvinner under produktionskedjan, på restaurangen eller skrapas av våra tallrikar hemma i form av matsvinn. Matsvinn är en viktig fråga i vår forskning, eftersom produktionen av det som blir matsvinn bidragit till negativa klimat- och miljöeffekter samtidigt som det finns många människor som lider av undernäring.

Fakta och tips från Livsmedelsverket:

  • Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan och den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen.
  • Matsvinn och livsmedelsförluster står för mellan 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen.
  • Om matsvinn var ett land vore det den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, efter Kina och USA.
  • Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.
  • ·Om det inte fanns något matsvinn i världen skulle ytterligare tre miljardermänniskor slippa att vara hungriga.
  • För en familj med två vuxna och två barn motsvarar matsvinnet en kostnad på mellan 3000-6000 kronor per år. 
  •  

Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida:

https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/snart-dags-for-internationella-matsvinnsdagen

Text: Hans Johnson, foto: Hans Johnson och Karin Wiberg

Dela
Dela
Dela
Dela
Bild av Hans Johnson

Hans Johnson

Initiativtagare och en av grundarna till Slow Food Västerås år 2006, föreningens ordförande fram till 2012 och är idag vice ordförande.