Ett drygt 30-tal medlemmar med gäster samlades på torsdagen den 5 mars till en alldeles fantastisk kväll i Stallet på Schenströmska Herrgården. Det var meningen att vi skulle smaka på och få inspiration till att vidga våra vyer i köket till påsk och andra trevliga mathelger. Men – det blev mer än så, det härliga gänget i köket, kökschefen John Lund och köksmästaren Anders Carlsson förstärkta med ”vår egen mästerkock” Kent Sandin, serverade en 19-rätters avsmakningsmeny som inte var av denna värld.
Vad sägs om:
Sparrispannacotta med sikrom,
Gravad gösfile med ramslökscreme,
Kålrotsdumplings i sin egen buljong,
Laxkojs,
Tuppkorv med picklade senapsfrön och stekt kålrot,
Nässelsoppa med vaktelägg,
Rökt lamm med Västerbottenost, rökt fläskkarré med puré på gulbeta och ramslöksolja,
Friterad korngrynsotto,
Kokott md nässlor, purjolök och ägg,
Lång rödbeta med chevréemulsion,
Getostfylld färsbiff med vitlökscreme, bruna bönor och rosmarinsky, Det här var en rätt som Kent Sandin segrade med vid tävlingen om årets natianalrätt 2005.
Ugnsbakad gul zucchini fylld med semibakad tomat från Höga Kusten och som avslutning på för- och varmrätterna,
Kroppkaka fylld med svamp, Västerbottenost och mandel med brynt smör.
Sen kom vi till dessererna,
Bränd blåmögelost,
Memla – dvs små semlor bakade med mandelmjöl,
Klassisk rulltårtsbakelse med aprikoscreme,
Saffranspannkaka med rabarber och avslutningsvis en f
ryst påsktoddy smaksatt med lokalpruducerad påsköl!
Vad drack vi då till allt detta? Jo till vår tjänst stod förstås herrgårdens källarmästare, Oscar Jönsson, som valt ut ett antal välsmakande alternativ av vita och röda viner, öl och must som passade utmärkt till de olika anrättningarna. Själv smakade jag bl.a på en fantastisk god gin som passade utmärkt som aperitif eller som smakbrytning mellan de olika rätterna, ginet heter KWV Cruxland Gin som jag drack utan någon spädning av vare sig vatten eller Vermoth, aldrig mera en ”draja” när det finns KWV Cruxland Gin!